Het CITES label

Alle steursoorten staan op de lijst van beschermde diersoorten. Appendix I (Acipenser Sturio en Acipenser Brevirostrum) en Appendix II (alle andere steursoorten). Dit verbiedt de handel, import en export van in het wild levende steur en de kaviaar daarvan.
Bedrijven die zich aantoonbaar inzetten voor het verbeteren van de visstand, door het uitzetten van gekweekte steur, kunnen een vergunning krijgen om (zeer beperkt) wilde steur te vangen en de kaviaar daarvan te verhandelen.

Gekweekte steur (captive bred, aquaculture) en de kaviaar daarvan, valt altijd onder Appendix II en is enkel met de juiste vergunningen verhandelbaar.

Alle kaviaar moet dus voorzien zijn van een officieel CITES label. Dit geldt dus ook voor her verpakte geïmporteerde kaviaar.

Het CITES label:

citeslabel

Het CITES label is een zegen voor de consument. Het verschaft alle benodigde informatie en is een garantie dat de kaviaar volkomen legaal is. Je vind het label aan de onderzijde van het blik. De informatie op de deksel van een blik is ondergeschikt. Het CITES label is echter geen kwaliteitsgarantie. Het label is zodanig gemaakt dat het niet onbeschadigd kan worden verwijderd, dit om frauduleus hergebruik onmogelijk te maken.

Het ontcijferen van de CITES code.

SCH*DAU/C/CN/2015/NL003K/E-04612-15/P009/3314

SCH*DAU De soort. Het geeft aan dat deze kaviaar afkomstig is van een hybride steur. Een kruising(*) van een SCH Acipenser Schrenckii (man) en een DAU Huso Dauricus (vrouw).

C staat voor Captive bred, gekweekt. De andere optie is W en dat staat voor Wild.

CN is de landcode, het land van herkomst, in dit geval: China.

2015 is het oogstjaar.

NL003K is het CITES nummer van de her verpakker. In dit geval Persian Caviar te Den Haag.

Navolgende codes zijn lotnummer en verdere export vergunningen. Voor de consument niet van belang.

steurpetit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s