Over kaviaar

Wat is kaviaar eigenlijk? Het betreft de onbevruchte eitjes van de steur, gewonnen kort voor het paaien. Over het algemeen wordt kaviaar licht gezouten (Russisch: malossol), tussen de 2% en 5% is gangbaar. Soms wordt een zeer kleine hoeveelheid borax (E285) toegevoegd. Verdere toevoegingen zijn niet gebruikelijk.
De diameter van de eitjes ligt tussen de 1,5 en 4,5 mm, afhankelijk van de steursoort en de leeftijd van de vis. De kleur van de eitjes kan variëren. Zwart, grijs, olijfgroen en mosterdkleurig (crèmekleurig voor albino en Almas).
De smaak van kaviaar verschilt natuurlijk ook. Goede smaaknuances zijn onder andere: licht zilt, smaak van de zee, nootachtig en boterachtig. Kaviaar hoort niet uitgesproken zout te smaken en zeker niet vissig!

Kaviaar kan als gezond worden beschouwd. Kaviaar bestaat voor ongeveer 50% uit water, het bevat eiwitten en voornamelijk onverzadigde vetten. Het bevat geen suikers en weinig tot geen koolhydraten. Per 100 gram bevat kaviaar 588 mg cholesterol. Verder: vitamine A, B6, B12 en D, calcium, magnesium, zink en ijzer.

Weetje: Om 15 gram kaviaar te verbranden, volstaat 30 minuten bank zitten. Wie meer haast heeft kan ook 7 minuten gaan wandelen.

Meestal wordt kaviaar verkocht in blikjes van 10, 30, 50, 100, 125 en 250 gram. Blikken boven de 250 gram bestaan, maar zijn uiteraard niet erg gangbaar. Het traditionele groothandels formaat is een 1800 grams blik. Bij Petrossian kan je een blik van 10 kilo(!) bestellen.
Kaviaar verkocht in glazen potjes is doorgaans (maar zeker niet altijd) gepasteuriseerd, dit is een mindere kwaliteit.

De ideale bewaar temperatuur ligt tussen de -2 en +2 graden Celsius. Het is echter geen probleem om een blikje voor kortere tijd op koelkast temperatuur te bewaren.

Na openen direct consumeren, dus geen aangebroken blik terug in de koelkast! Na opening gaat de kwaliteit snel achteruit.

steurpetit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s