Sevruga, waar ben je gebleven?

De klassieke “grote drie”, Beluga, Oscietra en Sevruga. De drie bekendste steur en kaviaar soorten.

caviar sturgeon

De Beluga (Huso Huso), het “blauwe blik”. De beroemdste van het stel.
In ernstige mate met uitsterven bedreigd, maar er worden verwoede pogingen gedaan om het tij te keren. Grote aantallen gekweekte jonge Beluga steurtjes worden jaarlijks in de Kaspische Zee uitgezet. Dit lost niet alle problemen op, maar het is een begin.
De Oscietra (Acipenser Gueldenstaedtii) de Russische steur (ook wel Diamantsteur en Donausteur genoemd), het “gele blik”. Deze steur wordt wereldwijd gekweekt. In het wild heeft hij het net zo moeilijk als de Beluga, maar door veelvuldige kweek is de kaviaar ervan redelijk gemakkelijk legaal verkrijgbaar.

En dan hebben we het traditioneel “rode blikje”, de Sevruga of Stersteur (Acipenser Stellatus). Niet te verwarren met de Sterlet steur (Acipenser Ruthenus).

sevruga

De Stersteur is een slanke, relatief kleine steur met een opvallend spitse snuit. Hij kan tot ongeveer 220 cm lang worden met een gewicht van rond de 80 kilo. Dit is echter een zeldzaamheid, een lengte van tussen de 100 en 150 cm met een gewicht van 15 tot 25 kilo is meer gangbaar
De Stersteur wordt tussen het tiende en vijftiende levensjaar geslachtsrijp en wordt ongeveer 25 jaar oud.
Hij leeft in de Kaspische Zee, de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Om te paaien trekt de Stersteur een rivier op.

Geliefd om zijn kaviaar en vlees, maar de Stersteur wordt niet of nauwelijks commercieel gekweekt. Ik weet niet precies waarom, maar ik vermoed dat het niet rendabel is om de Stersteur commercieel te kweken.
Laat geslachtsrijp, slank postuur en gering gewicht. En dus is Sevruga kaviaar een zeldzaamheid geworden.
Ik heb de indruk dat de Siberische Steur (Acipenser Baerii) zijn plaats heeft ingenomen. De Baerii wordt veel gekweekt en levert vergelijkbare kleine en donkere eitjes. We spreken nu van “Sevruga kwaliteit”.

Ik hoop van ganser harte dat het gebrek aan commerciële belangstelling voor de kweek geen negatieve gevolgen heeft voor de in het wild levende Stersteur, maar ik vrees het ergste. Stropers maken geen onderscheid.

Ik zal verder navraag doen om meer te weten te komen over het wel en wee van deze fantastische steur.

Hoe dan ook, ik wens de Stersteur… de Sevruga het allerbeste.

steurpetit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s