Gzhel Porselein

Gzhel (Гжель) porselein, vernoemd naar het plaatsje Gzhel in Rusland, is afkomstig uit een gebied, ongeveer 50 kilometer ten zuid westen van Moskou. Hier wordt sinds de 14e eeuw keramiek geproduceerd.
De meest bekende stijl heeft veel weg van Delfts Blauw porselein. Wit geglazuurd en kobaltblauw beschilderd. Er bestaat ook een meer kleurrijke stijl,  Maiolica genaamd.
Er wordt niet alleen serviesgoed gemaakt, maar ook figuren en allerhande decoratieve objecten. Vaak uitermate kitscherig. Ook worden er porseleinen isolatoren geproduceerd.
Gzhel porselein is bekend en populair in Rusland en in sommige voormalige Oostbloklanden. Daarbuiten…niet zo, en derhalve zelden kostbaar.

Omdat kaviaar een Russisch nationaal gerecht was…en nog steeds een beetje is, worden er ook kaviaar servers gemaakt. Vaak in de vorm van een steur.gzhel caviar servergzhel caviar server 2

Steur met deksel.

Een Gzhel kaviaar server uit eigen collectie. 19 cm lang, gesigneerd en voorzien van fabriekslogo. Geschikt voor 50 a 100 gram kaviaar.

Toegegeven, kitscherig, maar wel authentiek Russisch en het is weer eens wat anders!

Tip: Kijk eens op ebay.

steurpetit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s