Kaviaar blikken

Groot en klein

In de 19e eeuw werd kaviaar in houten vaatjes geëxporteerd. Om bederf te voorkomen werd de kaviaar behoorlijk gezouten en waar mogelijk ging er veel ijs tussen de vaatjes en “fingers crossed” dat het spul niet bedorven aankwam!
Bederf van kaviaar was zo’n probleem dat er zelfs gepoogd werd om steuren levend van de Kaspische Zee naar Moskou te vervoeren…verdoofd met wodka. Dat ging vaak mis.

Pas toen begin twintigste eeuw betrouwbaar gekoeld transport mogelijk werd, deed het kaviaar blik zoals we dat nu nog kennen zijn intrede.

kaviaarblikken5
Traditionele kaviaar blikken uit Rusland en Iran. Blauw is van oudsher de kleur.

Door de verbeterde koeling en sneller transport kon de kaviaar lichter worden gezouten (Russisch: Malossol).
Kaviaar wordt meestal in blikken van 1,7 of 1,8 kilo geëxporteerd. Blikken van 1 kilo en 500 gram zijn ook gangbaar. Tegenwoordig meer en meer gemaakt van polypropeen. Deze kunststof blikken (ik blijf ze voor het gemak maar blikken noemen) zijn sterker, hygiënischer en minder gevoelig voor temperatuur schommelingen.

kaviaarblikken2
Een zending kaviaar. Goed verpakt in schuimplastic dozen en gekoeld met ice packs.
kaviaarblikken
Een 1,7 kilo blik, een 500 gram blik en een 50 gram blikje.

De “werking” van het groothandels blik is door de jaren niet veranderd. De onderste helft wordt tot boven de rand gevuld met 1,7 of 1,8 kilo kaviaar. Hierna wordt het deksel erop geduwd totdat alle lucht uit het blik is verdwenen, vervolgens wordt de naad hermetisch afgesloten met een strak zittende rubberen band. Het blik wordt verzegeld met een CITES export label.

kaviaarblikken3
Links: een geul in het deksel om de lucht uit het blik te krijgen. Rechts: de rubberen afsluit band.

Na ontvangst keurt de importeur de kaviaar. Afhankelijk van de kwaliteit, de smaak, de kleur en de grootte van de eitjes krijgt de kaviaar een naam…en een prijs.
De groothandels blikken worden over het algemeen her verpakt in kleinere blikjes voor de verkoop. De grote blikken gaan soms in hun geheel naar grootverbruikers (horeca), maar nooit voordat de kaviaar is gekeurd door de importeur.

Gewone stervelingen doen het uiteraard met wat meer bescheiden maatjes!
10, 15, 30, 50, 100, 125 en 250 gram blikjes zijn het meest gangbaar.

kaviaarblikken4
Een blikje voor 50 gram.

De blikjes worden door de her verpakker (de importeur of de verkoper) gevuld en gevacumeerd, voorzien van een label en wederom verzegeld met een CITES label.

Kaviaar kan ook in glazen potjes worden geleverd. Vaak (maar niet altijd) is deze gepasteuriseerd en van mindere kwaliteit.

kaviaarblikken6
Tzar kaviaar vervanger.

De glazen potjes worden veel gebruikt voor kuit (zalm, forel, haring), imitatie kaviaar en kaviaar vervangers (moleculair bereidingsproces, al dan niet vegetarisch).

Verder bestaan er kunststof kaviaar potjes, meestal voor zeer kleine porties (Petrossian), maar deze zijn (nog) niet erg gangbaar.

En dan hebben we nog dit…

kaviaarblikken7
Een 10 kilo blikje.

Voor wie veel vrinden heeft en niet zo op de kleintjes hoeft te letten. Met de toepasselijke naam: “Terrible Ivan” door wie anders dan Armen Petrossian. Iets minder trek? een 5 kilo blik mag ook, genaamd: “Grande Catherine”.

steurpetit

 

Een gedachte over “Kaviaar blikken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s