Een restauratie projectje (deel 2)

Een begin gemaakt met de restauratie.
inkwellWat ik al vermoedde, het is van oorsprong geen kaviaar server. Na het nodige speurwerk ben ik erachter gekomen dat het een inktpot is! Een vergelijkbaar exemplaar met een leeuw en eenhoorn (schilddragers van het wapen van het Verenigd Koninkrijk of Schotland) op internet gevonden. Gedateerd rond 1860.
Na het verwijderen van de oxidatie aan de binnenzijde van mijn “bolletje” trof ik duidelijke inktresten aan. Ik mis dus de getrapte messing binnenring  en het glazen of porseleinen inkt bakje, maar dat maakt natuurlijk niet uit. Het wordt tenslotte een kaviaar server.

Slopen en opknappen.
Ik ben begonnen met het geheel te demonteren en alle onderdelen schoon te maken. Nu nog dof en veel aanslag, oxidatie, resten koperpoets en inkt, dus best een klus! Mijn plan de campagne is dat de bol wordt verzilverd, de marmeren plaat laat ik polijsten. De 3 vis voetjes, het visje bovenop en de messing ring rond het marmer enkel reinigen, poetsen en vernissen.

caviar server
Voor aanvang van de restauratie

Het reinigen doe ik in een sopje met afwasmiddel met een sponsje en een oude tandenborstel. Polijsten doe ik met zout en wat azijn, eveneens met een sponsje en tandenborstel. Daarna oppoetsen met een zilver poetsdoek. Ik gebruik geen Brasso, dan krijg je weer die lelijke witte aanslag in de kiertjes.

Problemen om op te lossen.
De verbinding tussen de bol en de voetjes wordt een lastig verhaal. Verder de verbinding tussen de voetjes en marmeren plaat, ook lastig. Enkele boutjes zijn afgebroken, dus die moeten uitgeboord worden.
De inktresten hebben het messing aangetast, dus er moet uitgebreid gepolijst worden.
De binnenkant van de onderste helft van de bol ga ik waarschijnlijk emailleren met koud email (remaille). Verder wil ik tussen de bol helften een zilveren kettinkje bevestigen, zodat de bol niet volledig kan open klappen (en daarmee het scharnier te veel te belasten).

caviar server wip2
best een aardig verschil!

Weetje: Er bestaat een woord voor het aantasten van de ondergrond door inkt. Inktvraat (mooi scrabble woord!)

Wordt vervolgd!

steurpetit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s